RUOKOLAHDEN TAIDEYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2022

YLEISTÄ

HALLINTO JA JÄSENET

 

Yhdistyksen johtokunnassa on 8 jäsentä ja se koostui seuraavista henkilöistä:

 

Johtokunta v. 2022 – 2023

Veijo Brofeldt                     puheenjohtaja, tiedottaja

Riitta Pellinen                    varapuheenjohtaja

Lauri Väänänen                  kamerakerhon vetäjä, nettisivujen päivittäjä

Sonja Karikumpu               matkat

Päivi Lipponen                   sihteeri

Petteri Kiljunen

Arja Juuti

Paula Juuti

 

Kirjanpitoa hoitaa Tilitoimisto Ruokolainen Oy.

Johtokunta kokoontui 4 kertaa. Vuosikokous pidettiin 11.5.2022 Ruokolahden koululla. Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden 2022 alussa oli 234, joista kunniajäseniä 5.

Erovuorossa vuonna 2023 ovat Paula Juuti, lupautui vuodeksi vuoden 2022 vuosikokouksessa, Arja Juuti, Lauri Väänänen, Riitta Pellinen, Veijo Brofeldt ja Päivi Lipponen.

TIEDOTTAMINEN

Taidetiedotetta ei vuonna 2022 julkaistu. Yhdistyksen nettisivuilta www.ruokolahdentaideyhdistys.fi. Facebookista ja Instagramista julkaistaan yhdistyksen tapahtumia ja tiedotteita.  Seurapalstat Uutisvuoksessa ja Ruokolahtelaiset -lehdessä ovat myös olleet käytössä.

 

TOIMINTA

Ruokolahden kunta esitti taideyhdistykselle vuokrattavia tiloja Vaittilan koululta. Kun kunta suostui vuokraamaan yhdistyksen tarvitsemat tilat, noin 104 neliötä, niin vuokrasopimus allekirjoitettiin. Vuokra-aika alkoi 1.7.2022 ja vuokraa alettiin maksaa elokuusta puolet ja syyskuusta alkaen 400 €/kk. Muutto vaati paljon työtä ja suunnittelua, tavaroiden pakkaamista, karsimista ja tuskastuineita huokauksia johtuen siitä, että tilaa tulisi jatkossa olemaan vain murto-osa Taitotalon tiloista. Pienempiä tavaroita vietiin peräkärrillä ja pakettiautolla itse ja suurimmat tavarat kuljetti kahdessa erässä syyskuun 7. päivänä Muutoapu.com ammattilaisen otteella.

Tavaroita on järjestelty paikalleen kymmeniä tunteja ja osa tavaroista etsii edelleen paikkaansa. Varastotilasta on pulaa ja sen saamista kartoitetaan.

Tonttuikkuna Vaittilan koululle saatiin välivuoden jälkeen tehtyä Saimaalle avautuviin ikkunoihin koulun takapuolelle. Tonttuikkuna sai katsojiltaan ansaittua kiitosta varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Joulumyyjäisiä ei järjestetty mutta sen sijaan osallistuttiin kunnan järjestämään joulutoritapahtumaan 2.12. myymällä talkoilla tehtyjä kransseja. Muutama opetustaulukin saatiin myytyä. Ilma oli kylmä ja torilla pimeää mutta väkeä oli mukavasti liikkeellä.   

Kamerakerhon toiminta oli aktiivista ja se kokoontui kirjastossa 9 kertaa ja kokouksissa oli keskimäärin 6 henkilöä/kerta. Kerho teki valokuvausretken Hiitolanjoen Kangaskoskelle.

 

MUUTA

2.8.2022 yhdistys teki pienimuotoisen kesäretken Punkaharjulle Putikkoon tutustumaan Kaisu Häkkäsen työhuoneeseen. Samalla kävimme Putikon asemalla, joka vuodesta 2016 lähtien on  tunnettu nimellä Aseman Taidelaituri. Taidelaiturin omistajat, taidemesenaatit Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Hutti, ostivat paikan kesämökikseen mutta ovat avanneet aseman ovat, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan upeista taide- ja esinekokoelmista. Saimmekin hienon esittelyn paikan taiteesta ja historiasta. Lounaalla kävimme Luston metsämuseon ravintolassa.

Ruokolahden seurakunta uusi runotaulut Hiljaisuuden polulle. 11 taideyhdistyksen jäsentä toimitti kuvia tauluihin.

 

NÄYTTELYT

Kirjastossa järjestettiin kolme näyttelyä. Ensimmäinen näyttely liittyi Ruokolahden kunnan ja seurakunnan 450-vuotisjuhlaan ja näyttelyn nimi oli Ympyrät. Näyttely oli esillä 20.6.-26.8.2022.

Toinen näyttely liittyi taideyhdistyksen omaan 40-vuotisjuhlaan. Näyttely kantoi nimeä Kierros ja oli esillä syyskuun ajan. Näyttely koostui noin 20 näytteilleasettajan töistä. Jyryttäjänä toimi Maija-Liisa Hallikainen. Näyttelyn avajaisia ja 40-vuotisjuhlaa vietettiin kirjastossa 10.9.2022. Paikalle oli kutsuttu taideyhdistyksen perustajajäseniä ja muita yhdistyksen toimintaa vahvasti vaikuttaneita henkilöitä jäsenistön lisäksi. Paikalla oli noin 40 henkilöä. Tilaisuus oli lämminhenkinen, liikuttavakin, puheineen ja Eukkojen laulu- ja runoesityksineen.

Kolmas näyttely järjestettiin kirjaston pyynnöstä yhteistyössä heidän kanssaa marraskuussa ja esillä oli koulukirjoja ja opetustauluja.  

 

STIPENDIT

Peruskoulun päättäville ja kuvataidetta harrastaville oppilaille Ilona Luukiselle ja Neaa Pitkolle                                     annettiin 50 euron stipendit. Kuvaamataidon opettaja Pauliina Rouhiainen päätti stipendien saajat.

 

MUISTAMISET

40-vuotisjuhlassa muistettiin kukin ja kortein edellistä puheenjohtaja Heikki Vanhasta, johtokunnan jättänyttä Pirkko Tuomaista ja sihteeri Tarja Mölsää sekä aktiivista jäsentä Maija-Liisa Virtasta.

Muistettiin Heli Virtasta onnittelu- ja kiitoskukin hänen täyttäessä 60-vuotta ja lopettaessaan yhdistyksen kirjanpitäjänä.

 

LOPUKSI

Vaikka toimitila saatiinkin, niin sen käyttö taideyhdistyksen kurssien järjestämiseen kranssitalkoita lukuun ottamatta oli olematonta. Varainhankintaa on myös kiinnitettävä erityistä huomiota.

Syksyn mittaan Vaittilan koululla on havaittu mahdollinen sisäilmaongelma. Jotkut tilojen käyttäjät kokevat koulun tiloissa oleskelun mahdottomaksi. Asiasta on viety tieto kunnan kunnossapitoinsinööri Antti Suvannolle.