Toimintakertomus 2019

YLEISTÄ

HALLINTO JA JÄSENET

Yhdistyksen johtokunnassa on 8 johtokunnan jäsentä.  Erovuoroisina v. 2019  olivat Tarja Mölsä, Pirkko Tuomainen, Riitta Ojalainen ja Päivi Lipponen. Johtokuntaan 2019-2020 valittiin uudelleen Päivi Lipponen ja Pirkko Tuomainen, ja uutena Arja Juuti ja Lauri Väänänen. Puheenjohtajaksi valittiin Heikki Vanhanen ja sihteeriksi johtokunnan ulkopuolelta Tarja Mölsä.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Helena Kosonen ja Timo Mihl. Varatoiminnantarkastajiksi valittiin Airi Havia ja Katja Väänänen.

Johtokunta v. 2019-2020

Heikki Vanhanen               puheenjohtaja, tiedottaja

Pirkko Tuomainen              varapuheenjohtaja, nettisivujen päivittäjä, Taitotalon varaukset

Lauri Väänänen                  kamerakerhon vetäjä, nettisivujen päivittäjä

Noora Puustjärvi                nuoret jäsenet/harrastajat

Heli Virtanen                     jäsenkirjuri

Päivi Lipponen                   leikekirjan hoitaja

Leena Tahvanainen            matkavastaava

Arja Juuti

Petteri Kiljunen                  taidelainaamo

Tarja Mölsä                        sihteeri (johtokunnan ulkopuolinen)

Jäsenkirjurin tehtäviä ja kirjanpitoa hoitaa Heli Virtanen, Tmi Katido

Johtokunta kokoontui 7 kertaa vuoden aikana. Vuosikokous oli 10.2. paikalla 11 henkilöä. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2019 alussa 236. Uusia jäseniä liittyi 2 ja vuoden lopussa oli jäseniä 244 (5 kunniajäsentä).

TIEDOTTAMINEN

Jäsenlehti Taidetiedote ilmestyi kerran vuodessa. Taidetiedote 2019 lähti jäsenistölle jakeluun viikon 9 alussa. Yhdistyksen nettisivut www.ruokolahdentaideyhdistys.fi täydentää, nopeuttaa ja tehostaa tiedon välittämistä. Yhdistys on myös facebookissa. Uutisvuoksen ja Ruokolahtelaisen seura-palstaa on käytetty myös tiedonvälittämisessä jäsenille. Lisäksi on muutama maksettu ilmoitus paikallislehdissä.

YHTEISTYÖ

Ruokolahden Musiikkiyhdistys on pitänyt musiikkikoulun tunnit (14,5 h/viikko) Taitotalolla. Musiikkiyhdistys on maksanut tammi-toukokuulta tilojen käytöstä kulukorvauksena 20 €/kk.

Yhteistyö Ruokolahden kunnan ja kansalaisopiston kanssa on jatkunut hyvässä hengessä, yhdistyksen tekemästä kuntalaisaloitteesta huolimatta. Yhteistyössä Ruokolahden käsityöyhdistyksen tehtiin yhteinen kesän myyntinäyttely Taitotalolla.

Talo oli viime vuosina toiminut hyvänä harjoitustilana Ruokolahden musiikkiyhdistykselle, Ruokolahden Laulu-Eukoille, Ruokolahden Pelimanneille, Ruokolahden musiikkiteatterille. Vuonna 2019 yhdistyksen hallintaoikeuden päättyminen muutti tilannetta syyskaudella. Ruokolahden musiikkiyhdistys jatkoi opetusta syyskaudella kunnan luvalla Taitotalolla.

Alkuvuodesta oli Taitotalolla 2 tilaisuutta, joista perittiin pieni kulukorvaus tai järjestettiin kahvitus.

LEIRIT JA KURSSIT

KALLIGRAFIAN VIIKONLOPPUKURSSI järjestettiin 25. – 27.1.  Taitotalolla opettajana tuttuun tapaan Vivian Majevski.  Kevennä, paina, kevennä ja löydä rytmi. Liike lähtee olkapäästä. Terässä ei ollut vika, sen huomasi, kun opettaja näytti kirjainmallin.  Tällä kertaa harjoittelimme isoja kirjaimia ja kiemuroita sekä teimme sommitteluharjoituksia. Kurssilaisia oli 11, myös aloittelijat olivat tervetulleita.  Muutama henkilö oli ensimmäistä kertaa kurssilla. Kurssin hinta oli 80 € jäseniltä, maksun peri opettaja. Taideyhdistys järjesti paikan. Ensi vuodeksi toivottiin uutta kurssia samaan aikaan.

MAALAUSKURSSI 13.-14.4.2019 KLO 9-15:30

Opettajana oli kuvataiteenopettaja Maija-Liisa Hallikainen. Kurssi oli tarkoitettu vasta-alkajille, valokuvaajille ja kaikille innostuneille. Kurssin hinta oli 25 € materiaaleineen. Kurssilla käytettiin akryylivärejä. Värien sekoittamisesta kaikki alkoi. Opettaja oli innostava ja kaikki olivat tyytyväisiä kurssiin.

TEE OMA KEPPIHEVONEN-KURSSIN 7. – 8.6. oma-aloitteisesti ehdotti ja toteutti Maija Kojo. Osallistuminen oli ilmaista.

KERAMIIKKA/RAKU-PÄIVÄ toteutettiin ma 26.8. Aikaa siirrettiin alkuperäisestä viikkoa myöhemmäksi. Osallistujia oli 7. Kaikkia innosti raku, joten rakunpoltto suoritettiin 9.9. Taitotalon pihalla. Alkuongelmista selvittyä (tohotin temppuili) poltto sujui hyvin. Uuden tohottimen hankintaan tulee jatkossa investoida. Nyt saatiin Erkki Väänäsen tohotin lainaan.

ENSIASKELEITA GRAFIIKAN MAAILMAAN 19. – 20.10. KLO 10-16 Taitotalolla. Ohjaajina Riitta Pellinen ja Airi Havia. Tututtiin erilaisiin painolaattamateriaaleihin ja väreihin ja työvälineisiin. Tehtiin kokeiluja sekä harjoiteltiin prässin käyttöä. Materiaaleista perittiin maksu. Mukana 3 henkilöä.

VALOKUVAUSKERHON toiminnassa on ollut 11 henkilöä ja kerhonvetäjä Lauri Väänänen. Kerho kokoontui joka toinen viikko keväällä ja syksyllä.

LASTEN JA NUORTEN KESÄTAIDEKURSSIT

LASTEN KURSSI (7-12 V.) 5. – 7.6. Opettajana Mari Leinonen. Kurssimaksu oli 35 €, sisältäen materiaalit ja vakuutuksen. Kaikilla olivat omat eväät mukana.

NUORTEN KURSSI (13 V. ja sitä vanhemmat) 12. – 14.6. Kurssimaksu oli samanhintainen kuin lasten kurssi. Opettajana Mari Leinonen.

NÄYTTELYT

KESÄNMYYNTINÄYTTELY ”TAITAVAT KÄDET” alkoi juhannuksen jälkeen. Näyttelyn avajaiset olivat maanantaina 24.6. Näyttely kesti tänä vuonna lyhyemmän aikaa ja päättyi sunnuntaina 28.7. Näytteille asettajia oli taideyhdistykseltä 30 henkilöltä ja käsityöyhdistykseltä 17 henkilöltä. Kesänmyyntiä hoiti Venla Klemola ja viikonloppuisin yhdistyksen jäsenet. Sairaslomiin saatiin myös jäseniä hoitamaan näyttelyä.

MUUTA

KESÄRETKI SALMELAAN JA VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALOON toteutettiin 15.6. lauantaina. Matkan hinta oli 35 € jäsen ja 50 € ei-jäsen. Matkaan lähtijöitä oli

SUURI MAALAUSTAPAHTUMA 10.7. Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän ja Kuvataiteen päivänkunniaksi. Taideyhdistys osallistui järjestämällä maalaustapahtuman Taitotalon pihamaalla klo 10-15. Omat välineet pyydettiin ottamaan mukaan, maalaustelineitä oli mahdollisuus käyttää. Kahvio myös pystytettiin. Maalareita oli 4. Yksi heistä oli Lohjalta asti, kesää viettämässä Ruokolahdella. Ilo oli tavata uusi tuttavuus. Kahvio tuotti 20 €.

TONTTUIKKUNA

Tonttuikkunan toteuttivat Riitta Pellinen ja Päivikki Kurronen. Se tuotti iloa monelle paikalle tulleelle. Tonttuikkuna avautui itsenäisyyspäivänä ja oli pystyssä loppiaiseen asti.

TAITOTALON JOULU 1.12. tapahtuma jätettiin toteuttamatta. Jatko katsotaan ensi vuonna.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAVALAISTUS 6.12. KLO 17-18.Toteutettiin entiseen tapaan Timo Mihlin johdolla.

TAIDELAINAAMO

Taidelainaamosta on myyty 1 taulu.

TAITOTALO

Taideyhdistys lähestyi kunnanhallitusta kirjeellä koskien hallintaoikeuden päättymistä ja  Taitotalon kohtaloa. Yhdistys käynnisti kuntalais-aloitteen Taitotalon puolesta. Tavoitteena on talon säilyttäminen kansalaisopiston, kuntalaisten ja yhdistysten käytössä. Yleiskokous 20.11. pidettiin Taitotalolla, jotta jäsenistön ääni kuullaan päätettäessä ostaako yhdistys Taitotalon. Ostopäätöksestä luovuttiin korkeiden käyttökustannusten takia. Marraskuussa 28. päivä johtokunta kutsui yhdistykset ja yksityiset henkilöt keskustelemaan Taitotalon säilyttämisestä kulttuurin kuntokeskuksena. Osallistujia oli 36. Perustettiin työryhmä suunnittelemaan Taitotalon pelastamista.

AVOIN ATELJEE toimintaa viriteltiin kuvataideluokkaan, kun kansalaisopiston kuvataideryhmät siirtyivät uudelle koululle. Kamerakerholaisilla on käyttöä tiloilla 2 x kk, joka toinen keskiviikko kokoontuessaan. Varsinainen studio jää entisiin tiloihin alakertaan. Avoin ateljee-toiminnalle pyhitetään maanantai klo 10-20, torstai klo 10-20 ja perjantai klo 15-20, lauantai klo 10-20. Tiedotus jäsenistölle laitettiin nettisivuille ja facebookiin sekä seurapalstalle Ruokolahtelaiseen ja Uutis-Vuokseen.

STIPENDIT

Kuvataidetta harrastavalle peruskoulun päättävälle oppilaalle annettiin 100 € stipendi. Opettaja Pauliina Rouhiainen päätti saajan. Stipendin sai Arttu Sikiö.

MUISTAMISET

Vuosikokouksessa muistettiin pitkäaikaisia johtokunnan jäseniä Riitta Ojalaista ja Tarja Mölsää sekä puheenjohtaja Riitta Pellistä heidän jäädessään pois johtokunnasta.

NÄYTTELYISSÄ MUUALLA 2019

Kaisu Häkkäsen Outness – Muilla alueilla 2.8. – 26.8.2019 Valokuvakeskuksessa Tampereella  ja Metsän ääri 26.10. -16.11.2019 Lappeenrannan Galleria Roikassa. Myös Seinäjoella oli hänellä näyttely.

Riitta Pellisen grafiikkaa helsinkiläisgalleriassa Laterna Magica 9.-26.10.2019.

Etelä-Karjalan taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn 15.11. – 5.12.2019 osallistui taideyhdistyksen jäseniä: Riitta Pellinen, Pauliina Rouhiainen, Kaisa Pessa, Katja Väänänen, Tuulikki Suvanto, Airi Havia ja Markku Nurmi.

Pauliina Rouhiainen ja Riitta Pellinen osallistuivat Imatralla Jäppilänniemen taidetien näyttelyyn 6.7.-11.8.2019 Salo-Peltolan seurojentalolla.

LOPUKSI

Taitotalon hallintaoikeus päättyi 30.6.2019. Kunnanvaltuusto päätti laittaa Taitotalon myyntiin. Taideyhdistys yritti vaikuttaa päätökseen. Uutta tilaa yhdistykselle on yritetty etsiä ja tutustuttu moniin paikkoihin. Perustettu työryhmä jatkaa suunnittelua Taitotalon säilymisestä kaikkien Ruokolahtelaisten käytössä. Yhdistys on luottavaisin mielin, Taitotalosta ei ole vielä luovuttu.