Toimintakertomus 2020

 RUOKOLAHDEN TAIDEYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2020


YLEISTÄ

HALLINTO JA JÄSENET

Yhdistyksen johtokunnassa on 8 johtokunnan jäsentä.  Erovuoroisina v. 2020  olivat Petteri Kiljunen, Noora Puustjärvi, Heli Virtanen ja Leena Tahvanainen. Johtokuntaan 2020-2021 valittiin uudelleen Heli Virtanen ja Petteri Kiljunen, uusina valittiin Paula Juuti ja Sonja Karikumpu.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Helena Kosonen ja Timo Mihl. Varatoiminnantarkastajiksi valittiin Airi Havia ja Lauri Väänänen.

 

Johtokunta v. 2019-2020

Heikki Vanhanen               puheenjohtaja, tiedottaja

Pirkko Tuomainen              varapuheenjohtaja, nettisivujen päivittäjä, Taitotalon varaukset

Lauri Väänänen                  kamerakerhon vetäjä, nettisivujen päivittäjä

Sonja Karikumpu               matkat

Heli Virtanen                     jäsenkirjuri

Päivi Lipponen                   leikekirjan hoitaja

Paula Juuti

Petteri Kiljunen                  taidelainaamo

Arja Juuti

Tarja Mölsä                        sihteeri (johtokunnan ulkopuolinen)

 

Jäsenkirjurin tehtäviä ja kirjanpitoa hoitaa Heli Virtanen, Tmi Katido

 

Johtokunta kokoontui 4 kertaa vuoden aikana. Vuosikokous oli 8.3.2020. Sääntömuutoksen takia pidettiin kaksi yleiskokousta. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2020 alussa 249. Uusia jäseniä liittyi 2.

Erovuorossa v. 2021 ovat Päivi Lipponen, Arja Juuti, Lauri Väänänen ja Pirkko Tuomainen.

 

TIEDOTTAMINEN

Jäsenlehtinen ilmestyi maaliskuun alussa.  Yhdistyksen nettisivut www.ruokolahdentaideyhdistys.fi täydentää, nopeuttaa ja tehostaa tiedon välittämistä. Yhdistys on myös facebookissa. Uutisvuoksen ja Ruokolahtelaisen seura-palstaa on käytetty myös tiedonvälittämisessä jäsenille. Lisäksi on muutama maksettu ilmoitus paikallislehdissä.

 

KURSSITOIMINTA

KALLIGRAFIAN VIIKONLOPPUKURSSI järjestettiin 24. – 26.1.  Taitotalolla opettajana tuttuun tapaan Vivian Majevski. Kurssilla harjoiteltiin Italic-tyyliä ja lopputyönä jokainen teki oman aakkoskirjasen ko. kirjaimilla. Kurssilaisia oli 9 (kaksi uutta henkilöä).  Kurssin hinta oli 80 € jäseniltä. Heli Virtanen ilmoittautui ruuan laittajaksi kurssilaisille. Tarjous otettiin ilolla vastaan. Kurssilaiset saivat viiden tähden lounaat ja kahvit molempina päivinä. Vapaaehtoisen lounas ja kahvimaksun Heli lahjoitti lyhentämättömänä taideyhdistykselle, summa oli 203 €. Ensi vuodeksi toivottiin uutta kurssia samaan aikaan. Viikonloppuun oltiin hyvin tyytyväisiä.

SUURI MAALAUSTAPAHTUMA pe 10.7. klo 10-15. Helene Schjerbeckin syntymäpäivän ja Kuvataiteenpäivän kunniaksi tapahtuma kokosi Taitotalon pihamaalle muutaman harrastajan maalaamaan ja piirtämään. Aiheena oli oma kuva.

MAALATAAN YHDESSÄ –taidekurssi Maija Hallikaisen ohjauksessa toteutettiin Taitotalolla ke-to 15. – 16.7. klo 10-16. Kurssimaksu oli 25 €. Kurssilaisia oli 7. Päivät kuluivat nopeasti innostavan opettajan ohjauksessa. Jokainen sai uutta ja uudenlaista tapaa tehdä omaa taidetta.

VALOKUVAUSKERHON toiminnassa on ollut 11-12 henkilöä ja kerhonvetäjä Lauri Väänänen. Kerho kokoontui joka kolmas viikko keväällä ja syksyllä, yhteensä 10 kokoontumista. Ryhmä on ollut aktiivinen ja huolehtinut yhdistyksen tapahtumien valokuvauksesta.

 

LASTEN JA NUORTEN KESÄTAIDEKURSSIT

KURKISTUS KUVATAITEESEEN -taidekurssi lapsille ja nuorille toteutettiin Taitotalolla. Kurssilla sukellettiin taiteen maailmaan erilaisia tekniikoita opiskellen ja ammentaen aiheita luonnosta ja mielikuvituksesta. Päivät täyttyvät piirtämisestä, maalaamisesta ja rakentelusta. Opettajana Maija-Liisa Hallikainen. Materiaalimaksu kurssista oli 35 €.

LASTEN KURSSI (7-12 V.) toteutettiin 3-5.6.2020 klo 10-15. Opiskelija määrä oli rajattu 8. Tulijoita kurssille oli, joten toinen vastaava LASTEN KURSSI toteutettiin 15.-18.6.2020.

NUORTEN KURSSI (13 V. ja sitä vanhemmat) oli 8.-10.6.2020 klo 10-15.

 

NÄYTTELYT

KESÄNMYYNTINÄYTTELYÄ ”TAITAVAT KÄDET” yhdessä Ruokolahden käsityöyhdistyksen kanssa ei järjestetty korona tilanteen takia eikä myöskään joulutapahtumaa.

KÄTTENI JÄLJET –Marjatta Mustosen muistonäyttely, osa I toteutettiin yhdessä omaisten kanssa. Näyttely oli auki 1.11.-31.12. kirjasto Suovillassa.

 MUUTA

TONTTUIKKUNA ilahdutti itsenäisyyspäivästä loppiaiseen asti Taitotalon ala-aulan ikkunoissa. Myös tonttumaailmassa näkyi maailmanlaajuisen koronan vaikutus.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAVALAISTUS oli  6.12. KLO 17-18. Toteutettiin entiseen tapaan Timo Mihlin johdolla. Ihmisiä liikkui pihalla tavallista enemmän. Aavistiko kuntalaiset, että oli viimeinen juhlavalaistus.

 

TAIDELAINAAMO

 Taidelainaamossa oli hiljaista.

TAITOTALO

 Keväällä 12.5. järjestettiin pihatalkoot. Haravoimassa oli 8 aktiivia jäsentä. Syksyn haravointitalkoot oli ti 13.10.

Taitotalo hiljeni, kun kansalaisopiston toiminta talolla lakkasi. Oma toiminta hiipui koronarajoitusten takia.

AVOIN ATELJEE toimintaa viriteltiin kuvataideluokkaan, kun kansalaisopiston kuvataideryhmät siirtyivät uudelle koululle. Kamerakerholaisilla on käyttöä tiloilla, joka koolmas keskiviikko kokoontuessaan. Varsinainen studio jäi entisiin tiloihin alakertaan.

 

STIPENDIT

Kuvataidetta harrastavalle peruskoulun päättävälle oppilaalle Emmi Tellalle annettiin 50 € stipendi. Kuvaamataidon opettaja Pauliina Rouhiainen päätti saajan.

 

MUISTAMISET

Päivi Lipposta ja Leena Tahvanaista muistettiin pienesti merkkivuosien johdota.

Marjatta Mustosen omaisia muistettiin surukukilla. Paavo Mölsän muistoa kunnioitettiin  adressilla.

NÄYTTELYISSÄ MUUALLA 2020

Kaisu Häkkäsen näyttely Metsän ääni oli Kouta-galleriassa 20.10.-15.11.2020 ja töitä Mikkelin valokuvakeskuksessa 14.10.-7.11.2020. Pirkko Tuomaisen 2 työtä oli Etelä-Karjalan taideyhdistysten yhteisnäyttelyssä 15.-28.6.2020 galleria Kaakaopavussa. Muutama mainittakoon.

 LOPUKSI

Covid-19 virusepidemia rajoitti yhdistyksen toimintaan kuten kaikkien muidenkin koko Suomessa. Eniten töitä ja huolta on ollut Taitotalon tulevaisuudesta sekä uusien tilojen etsiminen taideyhdistykselle. Taideyhdistyksen läsnäolo Taitotalolla päättyi vuoden vaihteessa ja Taitotalolle vaihtui lukot torstaina 7.1.2021. Suurin osa tavaroista jää talolle odottamaan tulevaisuutta.