Toimintakertomus 2018

HALLINTO JA JÄSENET

 Yhdistyksen puheenjohtaja on Riitta Pellinen. Johtokunnassa on 8 johtokunnan jäsentä.  Erovuoroisina ensi vuonna ovat Tarja Mölsä, Riitta Ojalainen ja Päivi Lipponen.Toiminnantarkastajiksi valittiin Helena Kosonen ja Timo Mihl. Varatoiminnantarkastajiksi valittiin Airi Havia ja Lauri Väänänen.

Riitta Pellinen                    puheenjohtaja, tiedottaja

Pirkko Tuomainen              varapuheenjohtaja, nettisivujen päivittäjä, Taitotalon varaukset

Riitta Ojalainen                  rahastonhoitaja, nettisivujen päivittäjä

Tarja Mölsä                        sihteeri

Noora Puustjärvi                nuoret jäsenet/harrastajat

Heli Virtanen                     jäsenkirjuri

Päivi Lipponen                   leikekirjan hoitaja

Leena Tahvanainen            matkavastaava

Petteri Kiljunen                  taidelainaamo

Jäsenkirjurin tehtäviä ja kirjanpitoa hoitaa Heli Virtanen, Tmi Katido

Johtokunta kokoontui 5 kertaa vuoden aikana. Vuosikokous oli 4.2. paikalla 17 henkilöä. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2018 lopussa 251. Uusia jäseniä liittyi 6.

 

TIEDOTTAMINEN

Jäsenlehti Taidetiedote ilmestyi kerran vuodessa. Taidetiedote 2018 lähti jäsenistölle jakeluun viikon 11 alussa. Yhdistyksen nettisivut www.ruokolahdentaideyhdistys.fi täydentää, nopeuttaa ja tehostaa tiedon välittämistä. Yhdistys on myös facebookissa. Uutisvuoksen ja Ruokolahtelaisen seura-palstaa on käytetty myös tiedonvälittämisessä jäsenille. Lisäksi on muutama maksettu ilmoitus paikallislehdissä.

 

YHTEISTYÖ

 Ruokolahden Musiikkiyhdistys on pitänyt musiikkikoulun tunnit (14,5 h/viikko) Taitotalolla. Musiikkiyhdistys on maksanut tilojen käytöstä kulukorvauksena 20 €/kk.

Yhteistyö Ruokolahden kunnan, kansalaisopiston, Ruokolahti-Seuran, Kirkonseudun Marttojen ja Kulttuuripalvelu Kaikun   kanssa on jatkunut hyvässä hengessä. Yhteistyö Ruokolahden käsityöyhdistyksen kanssa alkoi yhteisellä kesän myyntinäyttelyllä Taitotalolla.

Talo on toiminut hyvänä harjoitustilana Ruokolahden Laulu-Eukoille ja Ruokolahden Pelimanneille, Ruokolahden musiikkiteatterille, harmonikkaryhmälle ja Vaskikvintetille. Kiitämme heitä hyvästä yhteistyöstä.

Taitotalolla oli 6 tilaisuutta, joista perittiin pieni kulukorvaus.

 

LEIRIT JA KURSSIT

 KALLIGRAFIAN VIIKONLOPPUKURSSI järjestettiin 26. – 28.1.  Taitotalolla opettajana  Vivian Majevski.  Kevennä, paina, kevennä ja löydä rytmi (valssi). Liike lähtee olkapäästä. Terässä ei ollut vika, sen huomasi, kun opettaja näytti kirjainmallin. Kurssilaisia oli 12. Kurssilla opeteltiin Copperplate 1700-1800-luvulla taitavien kuparinkaivertajien tyyli. Suomen koululaitos on ottanut tyylin käyttöön ja se oli monille tuttu kaunokirjoitustyylinä. Kaikki harjoittelivat innokkaina. Kurssityönä valmistimme opettajan ohjaamana onnittelukortin/-kirjan. Opimme taittelemaan kolme erilaista ”kirjaa”.  Useat lupasivat jatkaa harjoittelemista kotona vuoden mittaan. Toive uudesta kurssista ensi vuonna esitettiin. Ajankohtaa pidettiin sopivana. Hyvä kurssi.

RUUKKU-KURSSI järjestettiin to 26.4. klo 17. Ruokolahden Kirkonseudun Marttoja oli ilmoittautunut 10 henkilöä, omasta yhdistyksestä oli myös muutama henkilö. Yksi mieskin oli rohjennut mukaan ja teki komean ruukun. Kaikki olivat innostuneita ja tyytyväisiä, muutamat ostivat mukaan vähän savea. Opastajina toimivat Riitta Pellinen ja Tarja Mölsä.

LASTEN JA NUORTEN KESÄTAIDEKURSSIT

LASTEN KURSSI (7-12 V.) 6.-8.6.2018 ke-pe klo 10-15.

Opettajana Kaisu Häkkänen. Kurssilla oli 11 lasta. Kurssilla tehtiin maalausten lisäksi kolmiulotteisia töitä.

NUORTEN KURSSI (13 V. ja sitä vanhemmat) 11.-13.6.2018 ma-ke klo 10-15. Opettajana toimi Kaisu Häkkänen. Nuoria oli 9. Hienoja töitä kaikilta kurssin aikana, syksyllä olivat työt esillä FRAGILE-näyttelyssä Suovillassa. Kurssi oli työpajatyyppinen, nuoret saivat tarttua niihin välineisiin ja aiheisiin, jotka heitä eniten inspiroi.

ALKU KUVATAITEEN TEKEMISEEN 14.-15.4.2018 KLO 11-15

Opettajana oli kuvataiteen opettaja  Maija-Liisa Hallikainen. Kurssi oli tarkoitettu vasta-alkajille, mutta sopi myös niille, jotka haluavat kerrata tai syventää tuntemustaan piirtämiseen ja maalaamiseen. Kurssin aikana tutustuttiin lyijykynään, ruokokynään ja akryyliväreihin. Kurssi oli tosi inspiroiva.

BETONIKURSSI 26.5.2018 KLO 9-13

Toteutettiin yhdessä Kirkonseudun Marttojen kanssa. Ohjaajina olivat Leena Halonen, Päivi Lipponen ja Markku Nurmi. Parinkymmenen osallistujan joukko valmisti taideteoksia puutarhojensa somistukseksi.

SOTKE SORMESI SAVEEN 20.8.2018 KLO 16-19. Järjestäjiä ilahdutti osallistujamäärä ja yksi mieshenkilö oli myös uskaltautunut mukaan. Mukana oli muutama yhdistyksen oma jäsen ja 4 uutta innostunutta ei-jäsentä, yhteensä 7. Yhdistys peri savesta maksun, muuten osallistuminen oli ilmaista. Työt poltettiin ja haettiin sovittuun aikaan. Kaikki olivat tyytyväisiä töihinsä.

TONTTUKURSSI 16.11.2018 KLO 17-20. Paikalla oli 8 henkilöä opettajan lisäksi. Uusia, eka kertaa Taitotalolle tulleita oli muutama. Jokainen sai tontun vartalon tehtyä ja ohjeet vaatteiden neulomiseen. Ohjaajana Marja Tonder

VALOKUVAUSKERHON toiminnassa on ollut 11 henkilöä ja kerhonvetäjä. Kerhoa vetää  Lauri Väänänen. Kerho kokoontui joka toinen viikko keväällä ja syksyllä. Kuvausretkien lisäksi kerholaisten vieraana kävi ammattivalokuvaaja Jaakko Repo Simpeleeltä. Ryhmästä on ollut suuri apu tapahtumaohjelmien järjestämisessä.

NÄYTTELYT

KESÄNMYYNTINÄYTTELY ”TAITAVAT KÄDET” 17.6. – 12.8.  Työryhmän etukäteen tehty suunnitelma tavaroiden sijoittelusta auttoi paljon näyttelyn rakentamista. Töitä toivat käsityöyhdistyksen 16 ja taideyhdistyksen 38 jäsentä. Kesätyöntekijöinä toimivat Aino-Rebekka Tella alun 4 viikkoa ja loput Sonja Pellinen. Avajaispäivänä tarjottiin kahvit. Avajaispäivän kävijöiden kesken arvottiin lahjakortti Eukon-puotiin, sen voitti Lauri Mölsä. Valokuvakerholaisten kokoama valokuvaesitys ”Ruokolahti kuvina” pyöri alakerran aulassa. Kunnalta saatiin TV-monitori sitä varten. Kuvakooste sisälsi vanhaa ja uutta kylänmaisemaa.

Jäsenistön vapaaehtoiset valvoivat näyttelyä viikonloppuisin. Maksulliset lehtimainokset julkaistiin Uutisvuoksessa ja Ruokolahtelaisessa.

MUISTOJEN KOULUTAULUT –NÄYTTELY 19.8. – 2.9.2018 toteuttajana Harri Tonder. Näyttely sai suuren suosion. Kirkonkylän koulun monet luokat kävivät tutustumassa ennalta Harrin kanssa sovittuun aikaan näyttelyyn. Harri Tonder on hyvin perehtynyt tauluihin ja on todella hyvä johdattelija näyttelyyn.

AIRI HAVIAN NÄYTTELY 10. – 16.9. piirustuksia, akvarelleja ja muita kuvia.

FRAGILE nuorten oma näyttely Suovillassa 5.-30.11. Järjestelyistä vastasi Riitta Pellinen, Kaisu Häkkänen ja Noora Puustjärvi nuorten itsensä lisäksi.

MUUTA

 VANHUSTEN VIIKKO 7.-14.10. taideyhdistys järjesti ohjelmaa Iltatähteen, Ruokorinteelle ja palvelukeskukseen. Pääteemana oli vuodenaikojen värit. Aiheesta oli mukana opetustauluja ja mukaan otettiin maaleja ja värejä. Vanhukset pääsivät kokeilemaan paperille kevään, kesän, syksyn tai talven värejä. Tapahtuman hoitivat Riitta Pellinen, Pirkko Tuomainen, Irma Tonder, Kaisa Pessa ja Airi Havia.

RUOKOLAHTI- MARKKINAT la 13.10. klo 10-14 uudella Ruokolahden koululla. Markkinoita varten yhdistys teki talkoilla kynttilän alusia pitsikuviolla. Talkoolaiset (6 ja 1 teki aiemmin) kokoontuivat la 22.9. tekemään lautasia ja lasitus tapahtui 6.10. lauantaina. Markkinoilla oli paljon kiinnostusta herättävä valokuvaesitys valokerholaisilta. Järjestelyistä vastasivat Riitta Pellinen, Päivi Lipponen, Lauri Väänänen ja Kalevi Mälkiä.

TAITOTALON JOULU 2.12. KLO 11-15. Osallistujia oli 25 tekijää tuotteineen. Tänä vuonna näyttelyä koottiin jo keskiviikko ja torstai-iltana. Runsas myyntinäyttely saatiin rakennettua. Tapahtuman suosio yllätti, monella se kuuluu perinteeseen käydä Taitotalon joulussa. Tonttuikkunan rakensivat Riitta Pellinen ja Päivikki Kurronen apunaan Petteri Kiljunen. Taitotalon kahvion puuhasivat Arja Juuti ja Tarja Mölsä, apuleipurina Leena Tahvanainen. Tarjoilussa ja tiskiapulaisena olivat Leena Halonen ja Airi Havia. Ruuhkaa helpotti myös puheenjohtaja. Kassaneitinä olivat Heli Virtanen, Riitta Ojalainen, Päivi Lipponen ja Helena Kosonen. Lehti-ilmoitukset jätettiin pois kalliin ilmoitusmaksun takia. Luotettiin muihin mainostapoihin ja kävijöitä oli runsaasti. Arvoista saatiin 179,30 e (Eila Häkkinen möi arpoja tuttuuntapaan), kahvio tuotti 423,70 ja tuotemyynnistä saatiin 270,50 e, yhteensä 873,50 e (vuonna 2017 yht. 694,70 e).

ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAVALAISTUA 6.12. KLO 17-18. Toteutettiin entiseen tapaan Timo Mihlin johdolla.

 

TAIDELAINAAMO

Taidelainaamosta on myyty 1 taulu.

TAITOTALO

 Viemäriputki oli jäässä talvella. Kunnanmiehet avasivat sen ja samalla huomasivat vesiputkiston huonon kunnon. Vesiputkisto on nyt uusittu ja samalla muutama uusi hana on asennettu.Kansalaisopiston käsitöiden kevätnäyttely 10.-14.4.2018 koottiin Taitotalolle.

Kansalaisopiston tunteja syksyllä 2018 on 27 h/vko.

Kansanopiston työkauden aikana yhdistys on maksanut siistijän työstä 5-7 t/viikko eli noin 500 €/kk sosiaalikuluineen. Johtokunta oli kiitollinen, että oli saanut työhön tekijän. Osa siivouksista hoidettiin talkoilla.

Pihatalkoisiin ti 23.10. osallistui 11 henkilöä. Aurinkoinen päivä kokosi 11 osallistujaa. Talo tarjosi makkarat ja kahvit osallistujille. Kunnan lehtipuhallinta käytettiin ensimmäistä kertaa, hyvä kokemus, kun ensin polttoainetta löytyi lopulta rautakaupasta.

AVOIN ATELJEE toimintaa viriteltiin kuvataideluokkaan, kun kansalaisopiston kuvataideryhmät siirtyivät perjantain päiväryhmää lukuun ottamatta uudelle koululle. Kamerakerholaisilla on käyttöä tiloilla 2 x kk, joka toinen keskiviikko kokoontuessaan. Varsinainen studio jää entisiin tiloihin alakertaan. Avoin ateljee-toiminnalle pyhitetään maanantai klo 10-20, torstai klo 10-20 ja perjantai klo 15-20, lauantai klo 10-20. Tiedotus jäsenistölle laitettiin nettisivuille ja facebookiin sekä seurapalstalle Ruokolahtelaiseen ja Uutis-Vuokseen. Ensimmäinen yhteinen maalaushetki oli la 8.9. klo 10.

STIPENDIT

 Kahdelle kuvataidetta harrastavalle peruskoulun päättävälle päätettiin antaa 50 € stipendi. Opettaja Pauliina Rouhiainen päätti saajat. Stipendin saivat Tiia Martikainen ja Meeri Autere.

MUISTAMISET

 Airi Havia ja Eila Häkkinen vietiin syntymäpäiväkahville Pulsaan, yhdistys tarjosi kahvit kaikille mukana olleille 8 henkilölle.

Muistettiin paikallisia yhdistyksiä juhlavuosina ja eläkkeelle lähtenyttä kunnanjohtajaa ja kunnan teknistä johtajaa.

NÄYTTELYISSÄ MUUALLA 2018

Kaisu Häkkäsen Valokuvia-näyttely Imatran taidemuseolla yhdessä Susanna Pälviän

(Installaatioita) kanssa 14.11. – 8.12.2018. Yhdistyksen johtokunnan jäsenet vierailivat avajaisissa ja tutustuivat näyttelyyn. Kaisu Häkkäsen taidetta oli Mäelle nousu 10.-29.7. Ars Nova ry:n vuosinäyttelyssä Savonlinnassa ja syyskuussa Outness – Muilla alueilla Seinäjoen taidehallissa.

 

LOPUKSI

 Taitotalon hallintaoikeus on katkolla 30.6.2019.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]